Tannbehandlingtejenester
Fokus på tannlege skrekk
Vi har fokus på smertefri behandling, og som pasient vi vil gjøre alt for at du skal få en smertefri behandling. Om det skulle være behov for behandling er det bra å vite at moderne tannbehandling er smertefri og mye mer vevsbevarende. Alle ønsker å ha et vakkert smil og nye behandlingsteknikker har gjort det mulig å kunne oppfylle dette ønsket for mange av våre pasienter. Det er viktig at du forteller oss om dine ønsker for dine tenner slik at vi kan fortelle og diskutere med deg hvilke muligheter som finnes.
Smertefri bedøvelse med SLEEPERONE
I dag har vi muligheten til å kunne si at all tannbehandling skal foregå uten smerter. Med sleeperone kan vi bedøve en enkel tann uten at leppe og tunge er bedøvet i mange timer etterpå. Erfaringene så langt har vært veldig positive. Prinsippet bak bedøvelsesteknikken er at det brukes en digital pumpe som doserer bedøvelsesvæsken svært langsomt inn i vevet rundt tannen. Studier som har vært gjort med denne teknikken viser at pasientene knapt merker at bedøvelsen settes.
Implantat
Det er mulig å erstatte nesten alle tapte tenner med implantat. Behandlingen innebærer at man lar en titanskrue vokse fast i kjevebenet. På den festes siden en krone eller bro. Grunnstoffet titan kan aksepteres av kroppen nesten som om det var dens eget vev.
Porselen kroner og broer
Hvis din tann har vært mye angrepet av karies. F.eks. hvis du har hatt et meget stort hull, hvor det ikke er mulig å lage en fylling må det fremstilles en krone. På steder hvor man har tapt en eller flere tenner kan men erstatte disse med broer. Da blir tennene festet til fremstilte kroner på nabotennene. Broene er fastsementert og føles som dine egne tenner.
KRONER
Når det er så lite igjen av tannen at den nesten er tapt, kan en krone ofte gjenskape funksjon og utseende. Kronen kan fremstilles i flere ulike materialer.
Det vanligste er at innerkjernen på en krone gjøres i et meget holdbart materiale, f.eks gull eller titan. De siste årene har også helkeramiske kroner blitt mer vanlig.
Hvordan foregår det?
Kroner lages individuelt for hver pasient. Tannlegen må vanligvis ta et avtrykk av tannen som skal repareres. Med hjelp av avtrykket fremstilles en gipsmodell og på denne lages deretter den sterkere innerkjernen. Flere lag porselen brennes på innerkjernen, noe som gir kronene et naturlig utseende og en naturlig form. Til slutt limes kronen fast til tannen.
TANNLUKER
Broer lages individuellt for hver pasient og fremstilles på et tannteknisk laboratorium.
En bro er vanligvis avhengig av støttetenner på hver side av tannluken. Om disse tennene har store fyllinger eller skader fra før er en bro et meget bra alternativ ettersom tannlegen da ikke behøver å slipe bort så mye av den friske delen av tannen. Om tennene derimot ikke har fyllinger eller skader må tannlegen slipe bort mye av tannen for at broen skal passe.
Et annet alternativ kan være en såkalt etsebro som limes til baksiden av støttetennene. En etsebro krever lite sliping på støttetennene, men løsner dessverre lettere enn f.eks en vanlig bro. Av og til brukes etsebroer som en midlertidig løsning før man kan sette inn et implantat.
Porselens innlegg og Skallfasetter
Misfarginger, mellomrom, ujevnheter og stygge fyllinger kan det gjøres noe med. Skallfasetter er èn mulighet og en vanlig form for kosmetisk tannpleie.
En skallfasett er et tynt skall, enten fremstilt i et keramisk materiale eller kompositt. Fasetten fremstilles individuelt for hver pasient og tann. Passformen blir derfor perfekt.
Skallfasetter fremstilles hovedsaklig for fortenner. Det finnes mange ulike årsaker til at en pasient ønsker kosmetisk tannpleie i form av fasetter. F.eks som erstatning for en avslått tann eller for å tette uønskede mellomrom mellom tennene.
Fasetten sitter godt fast og løsner vanligvis ikke ettersom den limes til tannen. Resultatet blir svært naturlig, takket være at fasetten ligner tannens egen oppbygning - nesten som et nytt lag med emalje! Er tennene små allerede før behandlingen behøver tannlegen som oftest ikke å forme dem til. Om det derimot er lite plass er det nødvendig å fjerne et tynt lag av emaljen. Vanligvis er det nok med omtrent en halv millimeter.
Skallfasetten blir nesten som
et nytt lag med emalje
Tannlegen tar deretter et avtrykk. I dette avtrykket helles det gips. Gipsmodellen blir en perfekt kopi av tennene. På denne kopien fremstilles skallfasettene av en tanntekniker på et tannteknisk laboratorium.
Ved neste besøk prøves fasettene. Om det ser bra ut limes de fast.
Komposittfasetter
Tannlegen kan også bygge opp tannen med kompositt. Denne metoden brukes spesielt på fortenner innen kosmetisk tannpleie.
En komposittfasett fremstilles ved at tannlegen sjikter materialet i tynne lag på tannen. Holdbarheten kan være lang, men med tiden øker risikoen for misfarginger. En fordel er at komposittfasetter ofte kan gjøres i løpet av ett tannlegebesøk.
Sammenlignet med keramiske fasetter er kostnaden for komposittfasetter lavere. Imidlertid er holdbarheten vanligvis noe kortere.
Tynne, men holdbare.
Fasetter sett fra innsiden.
Kompositt fyllinger
Kompositt
En komposittfylling fungerer best ved reparasjon av små hull. En fordel er at materialet ser naturlig ut og at det kan limes til den gjenværende del av tannen.
Kompositt består først og fremst av en plast som er fyllt med en såkalt filler. Plasten er lettflytende og filleren består ofte av mikroskopiske små, harde glass- eller kvartskorn.
Fordeler og ulemper
Fordelen med kompositt er at fyllingen, i motsetning til amalgam, limer seg fast til tannen. Det betyr at vi vanligvis ikke trenger å bore bort så mye av tannen som når man lager en amalgamfylling. Kompositt kan også lages svært naturtro. Om hullet er lite blir holdbarheten som oftest lang.
Visse stoffer i kompositt kan være allergifremkallende, fremfor alt før fyllingen har stivnet. Snakk med oss om du har allergier!
Komposittfyllinger er også noe mindre egnet ved store belastninger og kan akkurat som andre konstruksjoner i munnen trekke til seg plakk (bakteriebelegg). Kompositter misfarges ofte med tiden, spesielt om du røyker, men de kan som oftest repareres uten at det er nødvendig å fjerne hele fyllingen
Hel/del proteser (gebiss)
Proteser (gebiss/helprotese): Proteser lages dersom du ikke har flere tenner igjen. En protese er en plate av acryl (en type plastmateriale) med tenner festet oppå. Den erstatter alle tennene dine, og lages selvfølgelig så naturtro som mulig.
Partielle proteser: Det er ikke alltid manglende tenner kan erstattes med en tannbro. Noen ganger kan spennet bli for stort. Da lages det heller en partiell protese.
Det er også en plate av acryl med tenner, men i motsetning til helprotesen (gebisset) har denne små bøyler som skal festes til dine egne tenner. En partiell protese sitter dermed bedre fast i munnen enn en helprotese.
Fremgangsmåte: Tannlegen tar et avtrykk av kjeven din og sender dette til tanntekniker.
Det lages en gipsmodell nøyaktig lik din egen kjeve. Tanntekniker modellerer protesen i voks og fester tenner på denne. Protesen må tilpasses i munnen før den støpes.
Den ferdige protesen må finjusteres i munnen etterpå.
Det er veldig viktig med godt renhold av både helprotesen og den partielle protesen hver dag
Forebygning og behandling av tannløsning sykdom/ periodonitt ( pyrea )
TANNKJØTSBEHANDLING
Store mengder tannstein og belegg er svært uheldig, og kan føre til alvorlige tannkjøttlidelser kalt gingivitt og periodontitt. I de alvorligste tilfellene kan kjevebeinet resorberes vekk og tennene løsne. Det er derfor svært viktig å få undersøkt tannkjøttet regelmessig. Ved undersøkelse hos oss inngår kontroll av tannkjøttet som en viktig del, slik at eventuelle tannkjøttproblemer skal oppdages tidlig.
Fjerning av Visdomstenner
Visdomstennene sitter lengst bak i munnen. Vanligvis kommer de fram når du er mellom 18 og 25. Men det er ikke sikkert at alle visdomstennene dukker opp - visse får èn, andre får alle fire. Noen får ingen i det hele tatt.
Gjennomsnittsalder for frembrudd av tennene. Visdomstennene er lengst inn (20+).
Visdomstennene er de tennene som vanligvis kommer opp sist og det kan ta tid før de dukker opp. Er det dårlig med plass kan du få problemer. I enkelte tilfeller kan det være nødvendig å operere bort en eller flere visdomstenner.
De er av samme kvalitet som dine øvrige tenner. Forskjellen er at røttene kan se annerledes ut - de kan være flere og mer krokete. Posisjonen gjør at de ofte er vanskelige å holde rene. Tannkjøttet kan bli irritert. I blant kan det hovne opp på grunn av bakterieinfeksjon. Det pleier å hjelpe om tannlegen spyler og gjør det rent eller at du settes på en antibiotikakur.
Tennene sett fra siden. Den øvre visdomstannen har kommet fram, mens den nederste ikke vises. Dette er vanlig. Tennene prøver å komme i kontakt og om den nedre visdomstannen ikke kommer opp begynner den øverste i blant og vandre nedover. I blant kan det skape problemer. | |
Nærbilde av en visdomstann som såvidt har kommet fram i underkjeven. Dessverre har den tippet fremover og kan ikke lenger komme helt opp. Visse pasienter får i slike tilfeller smerter som kommer og går, mens mange ikke får noen problemer i det hele tatt. Området rundt visdomstannen er ofte vanskelig å holde rent. | |
Samme tann som over. Selv om pasienten ikke har noen smerter kan bakterier som oftest ta seg ned rundt tannkronen, ettersom matrester lettere samles der (se piler). I blant hovner området opp. Antibiotika og smertestillende tabletter kan lindre i en periode, men aldri løse det egentlige problemet. | |
Vi kontrollerer alltid visdomstennene ekstra nøye. Røntgen er viktig for i god tid kunne oppdage eventuelle skader. Denne pasienten har ventet lenge med undersøkelse og et kariesangrep har rammet tannen foran visdomstannen. | |
Moderne metoder og bedøvelsesmidler gjør at man i dag kan fjerne en visdomstann helt smertefritt. Om man velger å vente finnes det en risiko for at andre tenner skades og, som her, at benet ødelegges (resorberes) | |
I blant er visdomstenner helt dekket med ben og har ingen kontakt med munnhulen eller andre tenner. Da holder det vanligvis med å kontrollere deres posisjon regelmessig. Dette inngår også i en vanlig rutineundersøkelse hos oss. | |
Infeksjon
Får du smerte og hevelse bør du kontakte oss. Årsaken til smertene og hevelsen kan være at du har fått en infeksjon. Bakterier samles nemlig lett i tannkjøttslommene rundt visdomstennene.
En infeksjon kan i blant gi feber. Du kan også oppleve at det er vanskelig å gape.
Behandling
Du kan ta smertestillende tabletter for å lindre smerten. Vi kan hjelpe deg med rengjøring og spyling. Vi kan også gi deg en resept på antibiotika som kan hjelpe til med å dempe infeksjonen.
Dessverre fjerner ikke dette årsaken til problemet. Derfor er det viktig at du kontakter oss om du får symptomer på infeksjon.
Skader på andre tenner
Vi kontrollerer alltid visdomstennene og bedømmer risikoen for problemer. Røntgen er et viktig hjelpemiddel for å kunne oppdage eventuelle skader i god tid.
Om det er åpenbart at en visdomstann forårsaker skade eller vokser feil anbefaler vi som oftest at den fjernes.
Behandling
I blant går det an å fjerne en visdomstann uten å operere. Men om det er lite plass er en mindre operasjon et raskere og sikrere alternativ. Moderne metoder og bedøvelsesteknikker gjør at man i dag kan fjerne en visdomstann helt smertefritt. Operasjonen kan vanligvis utføres med samme type lokalbedøvelse som den som brukes ved reparasjoner av tenner.
Selve operasjonen går vanligvis ganske fort, omtrent 10-15 minutter. Derimot får du ofte ligge i stolen en liten stund før behandlingen mens vi forbedrer og gjør det rent.
Cirka 10 prosent av pasienter som opereres får litt lett smerte i noen dager etter operasjonen. Smertene kan i verste fall vedvare i omtrent en uke. Vi anbefaler vanligvis smertestillende tabletter det første døgnet. Deretter behøves det ofte ikke flere tabletter.
Urolig?
De aller fleste operasjoner kan utføres raskt og smertefritt med hjelp av vanlig lokalbedøvelse. For den som er svært engstelig før en slik behandling er det viktig at du tar kontakt med oss. I noen tilfeller kan det f.eks være aktuelt å gi beroligende medisiner før behandlingen.
Bittskinner til bruk ved tannslitasje / tanngnissing
Vanligvis slites tennene ned langsomt. For en del mennesker går det imidlertid noe raskere. Årsaken kan være tannpressing eller tanngnissing. Dette skjer vanligvis om natten og uten at man er klar over det.
Ansiktet, munnen og tyggesystemet er et komplisert apparat. Mange faktorer påvirker balansen. Det finnes noen teorier om hvorfor visse mennesker gnisser og presser tenner, men noen sikre svar finnes ikke.
Tannpressing og gnissing kan føre til at tannhalsene blottlegges, at tennene slites ned og fyllinger går i stykker. Benet rundt tennene kan til og med løses opp.
Utløsende faktorer
Utløsende faktorer for tannpressing/gnissing kan være at bittet ikke passer sammen, at det mangler tenner eller at de står i en slik posisjon at likevekten forstyrres. Det kan også skyldes at kjeveleddene har skader eller at det sentrale nervesystemet som samordner tyggesystemet kan være påvirket f.eks gjennom sykdom eller stress. Det er vanligvis flere årsaker.
Bittskinnen sett fra siden.
Symptomer
Mange er ikke klar over overbelastningen sin, mens andre har symptomer. Det kan dreie seg om smerter i rygg, skuldre, hode, øre og muskler, eller ømhet i tenner og kjeveledd. I blant kan det også innebære vanskeligheter med å gape eller lukke munnen, kjeveleddslyder eller låsinger.
Behandling
Tannlegen kan ofte tidlig se problemer og tilby help. Den vanligste metoden for å beskytte og i blant behandle en pasient for tannpressing eller tanngnissing, er en bittskinne.
Bittskinnen sett mot gommen
Bittskinnen stabiliserer kjeven og avlaster kjeveleddene. Den kan også brukes for å forbedre funksjonen i tyggesystemet og bidra til at anspente kjevemuskler lettere slapper av. Dessuten beskytter den mot den slitasjen og belastningen på tennene som gnissingen forårsaker.
Skinnen brukes vanligvis om natten.
Kosmetisk tannpleie / bleking av tenner
Klinikkbleking
Bleking kan utføres i tannlegestolen. Dette tar ca 1 ½ time. Tannsjekk og rens utføres først. Det blir brukt en salve over tannkjøttet for å beskytte mot stoffet i blekemiddelet. Fine resultater oppstår gjerne umiddelbart. Det er viktig å ikke røyke, drikke kaffe og innta andre fargestoffer et par dager etterpå.
Bleking av tenner utføres i stort omfang over hele verden, og man har ikke funnet noen skadelig effekt på tennene av dette. Vi anbefaler en viss restriksjon ved bruk av blekemiddel. Det bør ikke utføres oftere enn en gang i året, og da alltid i samråd med tannlege. Vi har flere ganger sagt nei til å bleke pasienter da de har hvite tenner fra før. For mye bleking kan gi en unaturlig farge på tennene, noe som ikke er et ønskelig behandlingsmål for oss tannleger. Ofte hjelper det vel så mye med en skikkelig tannrens eller å skifte evt. fyllinger mellom tennene.
HJEMMEBLEKING
Ved hjemmebleking må det først tas et avtrykk hos tannlegen, slik at tanntekniker kan lage en blekeskinne. Bleking kan utføres om natten eller på dagtid (ca 2 timer) det er viktig at en blekeskinne blir individuelt tilpasset, og riktig konsistens på blekemiddelet brukt. Det finnes mange forskjellige blekemidler på markedet. Vi anbefaler ikke bleking andre steder enn hos tannlegen. For å få effekt av bleking, er det sterke stoffer som må til. Gal bruk av dette, og ikke godkjente blekemidler kan være skadelig både på tenner og tannkjøtt.
Tann rensing
Tannstein dannes av plakk, det vil si det belegget som legger seg på tennene dine.
Plakk som får bli sittende på tennene blandes med kalksalter som finnes i spyttet ditt. Blandingen blir hard og danner det som kalles for tannstein. Når det først har blitt dannet tannstein får du ikke børstet det bort. Da må du henvende deg til tannlegen eller tannpleieren som tar den bort med spesielle hjelpemidler.
Forebygg gjennom å børste.
På sikt kan plakk og tannstein forårsake både karies og tannløsning. Om du rengjør tennene nøye både morgen og kveld rekker ikke plakk å feste seg. Slik reduserer du risikoen for eventuelle problemer på en enkel måte!
Laser behandling
Laser behandling av "tannkjøttsykdommer". Det viser seg at laserlyset dreper de bakteriene som forårsaker kronisk marginal periodontitt. Som hjelpemiddel innen behandlingen av denne sykdommen er laser derfor meget interessant. For deg som har et problem med blødende tannkjøtt, løsnede eller manglende tenner på grunn av marginal periodontitt, kan det anbefales et besøk hos oss og få laser behandling.
Rotfylling
Det finnes flere årsaker til at nerven (pulpa) inne i tannen dør, bl.a karies, fyllinger som lekker og tanngnissing.
En betennelse eller infeksjon inne i tannen betyr at nerven (pulpa) er skadet. Plages du av murrende verking, følsomhet for kulde og varme, hevelse og ømhet kan det være tegn på en skadet pulpa, Det er imidlertid ikke alltid du får symptomer.
En levende pulpa er selvfølgelig å foretrekke, men tannen kan likevel reddes selv om pulpa skulle dø. Løsningen er rotbehandling/ rotfylling
Hvordan foregår rotbehandling/ Rotfylling?
Rotbehandling/ rotfylling innebærer at tannlegen fjerner årsaken til skaden, f.eks karies, om det er mulig. Deretter tas pulpa bort og rotkanalen fylles igjen. Det vanligste fyllingsmaterialet er guttaperka, et gummilignende materiale som klistres fast i kanalen. Til slutt fremstilles en fylling eller en krone som erstatning for den skadde tankronen.
Behandlingen utføres som oftest med lokalbedøvelse og er smertefri. Om pulpa er død behøves som regel ingen bedøvelse. Det finnes altså ingen grunn til å være engstelig for at behandlingen skal gjøre vondt.
Sinus lifting (Ben transplantasjon)
Sinusløft er en veletablert metode for å øke benhøyden i en atrofisk overkjeve slik at implantatbehandling er mulig.